Modet med de bästa materialen

I de flesta fall går vi efter utseendet på ett klädesplagg när vi handlar – antingen är det en modell vi gillar, en färg som passar oss eller ett mönster som passar till årstiden. I butikerna finns oändligt med valmöjligheter gällande plaggets utseenden och det kan bli svårt att välja bland en uppsjö av fina saker. Men något vi ofta glömmer att räkna in i ekvationen är materialet som plagget har. Det kan bli totalt avgörande i när vi kan använda det, hur ofta plagget används och huruvida det är användbart alls. 

När man tittar på material på plaggen bör man titta på flera olika faktorer. En av dem vilken årstid plagget ska användas och alltså hur varmt det är. En varm sommardag vill vi ha något svalt och luftigt och en kall vinterdag något värmande och vindtätt. En annan viktig faktor är om plagget sticks. Vissa material sticks mer än andra och då kan det kännas viktigt att det är möjligt att ha ett annat plagg under. En tredje faktor är hur ofta och i vilken temperatur plagget behöver tvättas. När man kollar på t.ex. vita kläder, underkläder eller träningskläder kan de behöva tvättas på både hög temperatur och ofta och då gäller det att materialet är slitstarkt mot tvättar.

Modet med de bästa materialen

Bomull är ett tidlöst material. Många kläder i 100% bomull är perfekta för varma sommardagar då de luftar ordentligt och inte behöver sitta tajt. Tjockare typer av bomullsskjortor m.m. kan även vara ett toppen alternativ på vintern under en tröja. Men det bästa med bomull som klädmaterial måste ändå vara tåligheten mot varm och frekvent tvättning. Särskilt vita plagg är fördelaktiga att vara av 100% bomull då dessa tål 60-gradig tvätt. Vill man ha extra poäng när man inhandlar bomullsplagg kan man titta efter ekologiskt och Fairtrade-certifierad bomull för att vara snäll mot planeten och industriarbetarna!

Läs artikeln om Modelejon på Forbes Billionaires 2019

Ylle är ett mycket värmande material men kan vara knepigt när det kommer till underhåll och omhändertagande av plagget. Det är inte tvätt vänligt och ska det tvättas i maskin bör detta göras det mest skonsamma programmet, annars är det kemtvätt som gäller. Ett annat problem som många upplever med ylle är dess förmåga att vara otroligt stickigt. Ylleplagg bör därför inte vara väldigt åtsittande så att man kan få plats med en tunn bomullströja eller dylikt under. När det kommer till ytterkläder i ylle kan de vara vattenavstötande om de naturliga oljorna lämnats kvar i ullet, annars kan de snarare absorbera vattnet. För att ta ett etiskt medvetet val vid ylleplagg inhandlandet, som för alla animaliska produkter, bör företagets certifieringar kollas upp i förväg och man kan t.ex. se till så att de undviker metoder så som ”mulesing”.

Linne är ett högt uppskattat klädmaterial under sommarmånaderna tack vare dess svalkande förmågor. Även om linne idag mest används inom hemtextil området är en vid linneklänning, ett par linnebyxor eller en linneskjorta guld värd när vädret är som varmast. Tvättråden är enkla att följa då linne, precis som bomull, tål höga temperaturer och är ett slitstarkt tyg. Torktumling bör dock undvikas. Baksidan med linne som klädmaterial är att det lätt blir skrynkligt. Efter tvätt kan detta vara enkelt löst genom strykning, men under dagen (och framförallt varmare dagar då man tenderar att svettas) skrynklar sig tyget lätt kring arm- och knäveck. Men eftersom detta är ett gemensamt drag hos samtliga linneplagg har detta snarare kommit att definiera materialet i sig och det skrynkliga tyget ses snarare som charmigt. Även detta talar för hur materialet passar bättre under sommaren då modet är mer avslappnat, även under formella tillställningar, och tyget i sig ser mycket bra ut i ljusare sommarnyanser vilket är perfekt till blazers. 

Silke är ett omdiskuterat material. Det har länge ansetts vara bland det vackraste och mest lyxiga materialet men sanningen är att det är svårhanterligt och ännu viktigare – bra för varken miljön eller de stora antal silkesmaskens liv som krävs för att producera tyg till plagg. Faktum är att ca 3000-5000 silkesmaskar behöver offra livet för en enkel silkesblus eller silke klänning. Skulle 

Spana in vilka Modemissar som stilikonerna gör

Vid övervägande av köpt är materialet alltså helt klart att räkna med då detta blir avgörande för hela plaggets karaktär. Är man osäker på vad de olika materialen på ett plagg har för egenskaper kan man fråga personalen i butiken eller göra en sökning på internet själv för att bättre förstå sig på vad det är för typ av plagg man köper och när användning av det kommer att vara aktuellt.

Vicktor

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen