Modelejon på Forbes Billionaires 2019

Att modeindustrin är en miljardindustri är ingen hemlighet men inte lika känt är att det kan vara ett lika lukrativt karriärval att jobba inom mode – det kan i själva verket göra en till dollarmiljardär! Vi tar en titt på några personer från Forbes lista över dollarmiljardärer år 2019 som byggt sin rikedom på modeindustrin!

Bernard Arnault grundade och driver världens största, och mest värda, modeimperium LMVH som innefattar runt sjuttiotalet olika varumärken inklusive Dior, Givenchy, Fendi och Louis Vuitton samt det nyvärvade Tiffany Co. Från sin pappas framgångsrika byggföretag fick Arnault pengarna att köpa varumärket Dior för år 1985 för 15 miljoner dollar och det innebar starten av LVMH. År 2018 slog företaget sitt tidigare försäljningsrekord och därmed även rekord i vinst, delvis tack vare ökad försäljning till den kinesiska marknaden. Förutom sina stora framgångar i modeindustrin var det även Arnault som fick idén om det 135 miljoner dollar dyra Foundation Louis Vuitton-muséet som öppnade i Paris år 2014 och designades av Frank Gehry och vid branden av Notre Dame-katedralen år 2019 var han inte långsam att erbjuda hela 220 miljoner dollar för reparationen. Det kommer knappast som en överraskning att Arnault ligger så högt upp som på plats 4 i ”Forbes Billionaires 2019”. 

Amancio Ortega är 6:a på miljardärlistan och medgrundande till Inditex som framförallt rymmer den välkända klädkedjan Zara som sitt flaggskepp i koncernen. Företaget grundade han år 1975 tillsammans med sin före detta fru Rosalia Mera, som gick bort år 2013, och under Inditex paraply hittar vi klädjättarna Pull & Bear, Massimo Dutti, Zara, Bershka, Stradivarius, Oysho och Uterqüe som tillsammans med heminredningsbutiken Zara Home bedriver ca. 7500 butiker världen över. Amancio äger 60% av företaget som är börsnoterat i Madrid sedan år 2001, ändå kommer det som en överraskning att han årligen tjänar mer än 400 miljoner dollar på utdelning och en stor del av hans förmögenhet investerar han i lagerbolag och framförallt spanska och amerikanska fastigheter.

Modelejon

Phil Knight grundade skomärket Nike år år 1964 och har fram tills nyligen då han gick i pension även varit aktiv inom företaget. I Phil’s fall kan man verkligen snacka om pengatillväxt då han och hans löpningscoach på universitetet, Bill Bowerman, lade 500 dollar var till uppstarten av vad som idag är Nike med över 70 000 kontor i över 50 länder och, håll i hatten, hela 36,4 miljarder dollar i omsättning. Av sin förmögenhet har Phil bland annat erbjudit donationer till olika högskolor i USA på hela 500 miljoner dollar och han hamnar år 2019 på plats 22 i dollarmiljardärlistan. 

Vicktor

3 kommentarer på ”Modelejon på Forbes Billionaires 2019

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen