Mjuka klappar

När julen står runt hörnet vill man hemskt gärna hitta de rätta julklapparna till nära och kära utan att tömma plånboken helt innan nyår. Då kan mjuka klappar verka som ett bra alternativ, men det finns många fler saker att tänka på när man köper kläder till en annan person som man inte behöver tänka på när man köper kläder till sig själv. Lyckas med modepresenterna i år med hjälp av en snabb och kort guide nedan!

Vem vill egentligen ha plagget? Ett vanligt misstag vi gör när vi köper presenter till varandra är att tänka på vad vi själva önskar oss, men en persons drömobjekt kan vara ofattbart för en annan. Detta blir allra mest tydligt med kläder eftersom en hushållsprydnad vi halvgillar oftast får stå i någon vrå ändå, medan ett plagg som bryter helt mot ens smak aldrig blir buret. Tänk därför istället i mottagarens tankebanor kring modet eller, om du inte känner denne tillräckligt väl för att läsa hens tankar, håll det enkelt! Ett tvåpack t-shirts, en pyjamas som kommer till användning även om stilen krockar eftersom den ändå bara bärs hemma, strumpor eller underkläder som nuförtiden nästan kan ses som förbrukningsvaror – det behöver inte vara mer komplicerat än så och även om det kan verka tråkigt så är det betydligt bättre än att plagget slutar upp i soptunnan. Ett alternativ till att försöka gissa sig rätt i modedjungeln är att ta råd från eller ta med en nära vän/partner/familjemedlem till personen när man handlar. Är ni två personer som är ense om att ett plagg verkar vara i mottagarens stil är sannolikheten stor att ni har rätt!

Mjuka klappar

Ta diskret reda på mottagarens storlek om plagget inte är one-size! Anta aldrig vilken storlek en person har i kläder då det inte bara kan bli fel storlek så att plagget inte kan användas utan det kan även vara ett känsligt ämne om man tar fel på storlek. Det smartaste sättet är att försöka kolla på en eller flera av mottagarens ägda plaggs storlekslapp när hen inte har på sig plagget. En annan idé är att föreslå ett plagg när man är i en butik med personen och säga att personen bör prova plagget men att man behöver veta i vilken storlek. En tredje idé är att hitta på att man har ett plagg hemma i storleken X som man inte längre behöver och fråga om denne person vill ha det. Man kan även fråga någon som står nära eller kanske t.o.m. bor ihop med personen. Och ett sista, lite ärligare alternativ, är att fråga personen rakt ut även om detta ”förstör” överraskningen lite. 

Skulle man dock trots allt misslyckas är det alltid en bra idé att spara kvittot. Mycket butikspersonal kan, om man ber, stryka över priset på kvittot och då kan kvittot läggas ned tillsammans med presenten så att mottagaren kan byta den utan ens vetskap. Annars är alternativet att säga att byte är möjligt och att det bara är att fråga om kvittot. Om presenten är köpt online gäller att man talar om detta och informerar om sista bytesdag så att mottagaren kan ge dig plagget så att du kan göra returen innan dess. Byte av presenter kan verka tabubelagt, men faktum är att en present som man lagt pengar på men inte nyttjas av mottagaren är slöseri med pengar och tid. Det är en win-win-situation om det går att lösa så att presenten blir brukbar för mottagaren och som givare blir man mer nöjd när man vet att personen fått något den tycker om!

Läs mer om hur du skapar en miljövänlig garderob

Några tips på julklappar som undviker någon av situationerna ovan eller t.o.m. alla är alla typer av hemmakläder så som en pyjamas, en badrock, tofflor, mysiga sockor, varma hemmatröjor men även mer funktionella hemmaplagg så som förkläden eller en filtkofta d.v.s. en varm filt som är sydd som en kofta så att man kan resa sig upp och gå runt i den. Även basplagg så som strumpor eller underkläder samt skjortor och t-shirts, både långärmade och kortärmade, brukar gå hem. Vill man ändå ta risken och köpa något mer personligt brukar vantar, mössor och halsdukar uppskattas då dessa ofta är storlekslösa och förutom modet fyller en annan funktion – att hålla en varm. 

Vicktor

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen